BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, April 18, 2010

XPDC GUNUNG CHABANG BOO3 KELAB KEMBARA DAN REKREASI IPG KAMPUS PERLIS
XPDC Gunung Chabang ini merupakan xpdc gunung ke-2 bagi ahli-ahli b003 Kelab Kembara dan Rekresai IPG Kmapus Perlis. B003 yg diketuai Kamal dan ahli-ahli yg lain berjaya melaksanakan xpdc dengan gayanya, wlaupun terpaksa mengharungi pelbagai cabaran.


Tempat : Gunung Chabang, Simpang Pulai,Perak
Ketinggian : 1711 M (di bawah paras laut)
Peserta : 19 orang B003, 4 orang B002, 4 orang B001, Alan (OAT),
Coon (OAT).

10 April 2010

2.00 pagi-6.00 pagi
Rombongan dari IPG kampus Perlis tiba di Stesen KTM Ipoh dengan semangtnya.Alan,coon dan Beego (OAT) tiba di Simpang Pulai jam 3.00 pagi. 2 buah kereta menjadi runner untuk mengangkut perserta dari stesen KTM ke Pos Slim (kaki gunung). Selepas bersarapan di kedai makan, semua peserta di bawa ke pos slim. Trip terakhir sampai tepat jam 6.00 pagi.


jambatan ke pos slim(umah org asli)

7.00 pagi
Para peserta berehat selepas solat subuh untuk mengumpul tenaga yang akan digunakan untuk memanjat gunung chabang.


mukamuka yg ceria sebelum memulakan pendakian

9.00 pagi
Peserta dikejutkan untuk bersiap sedia menghadapi cabaran. Dengan bersarapankan Maggie peserta berkumpul untuk dipecahkan kepada 2 kumpulan besar.Boo3,Boo2 dan B001 tidak berkecuali untuk berkumpulan itu.setelah dipecahkan dua kumpulan, seorang ahli dilantik sebagai ketua. Ketua kumpulan membahagikan ration dan alatan yang perlu dibawa kepada semau ahli.

10.30 pagi
Setelah uniform trekking disarung,beg digalas, kereta dikunci, semua peserta berkumpul. Disebabkan lewat 5 minit, jurulatih memberi denda merupakan lompat bintang berima sebayak 5 kali, semua peserta dikenakan denda termasuk MR Mantan yang dikasihi. Sebelum memulakan xpdc, satu sesi panaskan badan dilakukan untuk mengelakan kecederaan.muka mcho peserta dlam perjalanan ke permatang.

11.00 pagi
Xpdc bermula dengan baca doa. Trek permulaan ialah melalui perkampungan Pos Slim iaitu perkampungan orang asli perak. Rata-rata rumah mereka berdindingkan buluh beratapkan daun nipah.

11.30 pagi
Selepas mengharungi sungai, ini menandakan penghujung perkampungan orang asli. Alan meminta peserta ’take 5’ sambil memainkan satu permainan yg dinamakan ’cap kali cap’, permainan yg melibatkn peniruan pergerakan peserta lain sehingga pemenang ditentukan apabila pihak lawan tidak dpat meniru aksi pihak astu lagi. Untuk permainan ini dimenangi oleh roter sambil pergerakan joget yg berbisanya berjaya memperdaya pihak musuh.


11.15 pagi
Perjalanan menuju ke check point seterusnya iaitu air terjun. Trek selamat pagi Malysia yang mencanak di hutan buluh, benar-benar menguji ketahanan para peserta.Disusuli dengan nynyian dari peserta b001 serta b002 menambahkan lagi semangt peserta-peserta untuk memanjat.


seyuman terukir apabila take 5 diberi...


1.30 tengah hari
Selepas melalui pohon-pohon buluh yang adakalanya tumbang serta semak samun, para peserta sampai ke check point air terjun. Di sini, peserta akan masak untuk makan tengah hari.Air terjun yang berada ditengah-tengah hutan yang tidak lagi dicemari memukau pamandangan peserta, ini menyebabakan kegairahan peserta untuk merasai kesejukan air terjun ini memuncak.Menu untuk makan tengahari ialah ikan masin,perpadom,sardin dan kordial. Di check point ini sememanya terjadi pelbagai kejadian terutamanya kes-kes melebabkan kebakaran,melecur. Kerap kali berlaku,mungkin disebabkan badi yang berlaku keatas mangsa disini menyebabkan ia tempias kepada oarag lain. (perhatian : perlu berhati2 ketika berada disini terutamanya ketika memasak, mungkin anda mangsa seterusnya)


3.00 petang
Selepas menjamu selera beramai serta solat jamak zohor-asar, peserta menyambung perjalanan. Kali ini trek menjadi semakin mencabar denagan kecanakanya, sehinggalah ada bebrapa peserta terpaksa menggunakan batang kayu untuk bertongkat.Trek yang, aku rasa jarang di masuki pendaki lebih kurang 2-3 bulan ini menyebabkan ia menjadi sebu.Parangman
Memulakan kerjanya dengan membersihkan laluan untuk peserta lalu. Peserta yang kebayakan masih bigginer banyak mengambil take 5 untuk berehat mengambil nafas kembali selepas jantung di letak dalam beg.

6.30 petang
Kumpulan kecil yang pertama sampai ke last water sourse. Disini peserta perlu megambil air untuk digunakan di permatang (camp site) dan untuk ke puncak. Disini check point ini terkenal dengan banyak kejadian aneh, terutamnya di waktu senja, ini kerana diwaktu ini dikatakan sebuah keluarga (ayah,ibu dan seorang anak) akan melintas di sini untuk pulang ke rumah mereka yang berhampiran disitu (kepada sesiapa yg tidak terserempak alhamdulilah, tetapi kepada sesiapa yg terserempak jagn tegur ye).aku yg termsuk dlam kumpulan kecil itu selain apai, tehi dan emil meneruskan perjalanan ke permatang sebelum hari gelap.

7.30 petang
Kumpulan kecil itu sampai ke permatang dengan gayanya, sempat untuk melihat permdangan yg indah serta sun down, itu merukan memori yang tidak dilupakan buat tehi dan emil dengan pertama kali mendaki gunung ini, hilang segala kepenatan. Bagi peserta lain yg tdak semapt untuk melihat pemandangan serta sun down boleh la merujuk tehi atau emil untuk bertanyakan pengalaman manis mrereka.

sundown..sesape yg terlepas rugi gle...


sun down yg indah


matahari yg semakin melabuhkan tirai.

8.00-10.00 malam
Setelah menaikan fly untuk menjdai tempat rehat bagi peserta yg barus ampai di pematang, kumpulam kecil kedua yg terdiri drpada pasangan miera dan pejal sampai ke pematang, diikuti oleh kumpulan trio wanita yg diketuai oleh timah. Sementara menunggu peserta lain sampai, ak apai, tehi dan emil bertungkus-lumus mnyediakn minuman pans (milo oat) untuk diberikan kepada peserta yg baru sampai.Kumpulan peserta terakhir yg smpai ialah alan serta beberapa org yg injured.


11.00 malam
Sebelum tdur, fly di naik kedua-dua kumpulan. Makanan dimasak dengan diselit pesta pantum yg diketuai saudara tehi. Untuk makan malam, menunya ialah nasi,nugget,pucuk soon, ikan masin dan milo. Untuk kumpulan ak, mempunyai menu tambahan iaitu staemboat ketam dan sosej, sangat rugi bagi sesiapa yang tidur kepenatan hinggakan tidak mahu makan.


pemandangan dari permatang


pemandangan gunung-ganang yg terdapat di Perak


sebab knape gunung ini menjdi terkenal dikalangn hiker2


11 April 2010

7.00 pagi
Para peserta bagun agk awal untuk mengejar sunsrise yang indah dari G.Chabng. Sememangnya tidak terkata dengan keindahan pemandangan dari permatang g.Chabang ini hingga menitiskan air mata. Alam semula jadi yg indah yg dan unik semua cipta-Nya. Gunung ini tidaklah tersenarai dalam kumpulan G7,tetapi yang menjadi terkenal serta tarikan para hiking2 kerana keindahanya, dari permatangan, kita bolah melihat dengan jelas pemandangn 360 darjah, ini kerena kawasn permatngn yg tdk byk pokok semak.kedudukan permatang serta gunung ini ditegah2 berpuluh2 gunung yg lain menyebabkn pemandangn menjdi semakin indah, kita boleh melihat punck berincg yg mempunyai pencawang, punck korbu,gayung, Yong Yap iaitu trek bagi Trans TITI, kita juga boleh melihat pemandangn puncak batu buteh, yong belar dan berpuluh gunung menghijau yg indah dri pematang. Selepas bergambar, para peserta meneruskan trekking ke puncak G.Chabang.


suasana meriah..0ndeway ke puncak chbang


terasa berada di dlam filem lord of the ring


8.30 pagi
Selepas melalui trek yg pelik dan indah sealan-aakn berada dalam suasana Filem The Lord of the Ring, kami sampai ke pucak yg hanya ada sebuah pondok yg berbumbung tirus serta berbatu ditegah2nya (bierut la 2),tetapi untuk menandakan telah menawan puncak Chabng perlu dtang ke sini. Tampak perasan penat dan puas dari pada peserta-peserta, makanan kejayaan dibuka (nata de coco) dan dikongsi bersama untuk meraikan di puncak..gambar di tangkap untuk kenang-kenangan..sungguh meriaah umpama di pesta.


peserta-perta di puncak


kemeriahan di puncak


keterujaan di puncak chabng..

9.00 pagi
Kemeriahan di pucak berakhir, tiba masanya untuk turun ke permatang, tetapi kemeriahan itu disambung sepanjang treking ke permatang dengan meriahnya.

10.30 pagi
Sempai je ke permatang, meggie dimasak sebagai sarapan, sesudah menjamah, brang-barang dipacking dan dikemas untuk turun. Persikatran permatang dibersihkan, sampah yg dihasilkan dikutip dan dikumpul didalam plstik hitam. Pemandangn serta gambar-gambar ditangkap sehingga puas.


antara gambar sebelum ke cam site pematang


berganbar sebelum tru -camp site pematang-

11.00 pagi
Matahari mula mecucuk badan di permantang seumpama menghalau kami untuk turun, ucapan terima kasih diberikan kerana sudi memberi tumpang untuk bermalam. Trekking untuk turun bermula. Setiap peserta bergerak dalam kumpulan-kumpulan kecil. Alan mengarahkan agar berkumpul di last water sourse untuk head count.


proses pembersihan camp site pemantangsemangat-semangat..!! gamabo peserta sblum trekking untuk turun


12.00 tengah hari
Kumpulan terakhir sampai ,bekalan air untuk trekking ke air terjun diambil. Haed count dibuat oleh alan, perjalanan disambung dlam kumpulan kecil itu.4.00 petang
Sampai ke air terjun, ration dibukak dan dimasak, menu untuk makan tengah hari ini ialah nasi,sayur goring, paperdom,sardine dan kordial. Memandangkan masa yg suntuk untuk mengejar bas pada pukul 8 malam.peserta bergegas untuk masak, makan dan mandi untuk kali terakhir disitu.

5.30 petang
Kumpulan pertama yng dibahagikan kepada 3 kumpulan bergerak untuk ke kaki gunung (pos slim) kumpulan pertama yang megiringi seorng peserta yang cedera.


waulaupun penat bertrekking tetapi seyuman tetap diberikan apabila di snap...

6.30 petang
Kumpulan pertama sampai ke pos slim, kereta dihidupkan dan terus menghantar mereka ke stesen bas untuk membersihkan diri dan menunggu bas. Kumpulan kedua pula menunggu di pos slim dan membersihkan diri sebelum menunggu giliran utnuk ke stesen bas.


juga gambar dari permatang


8.00 malam
Semua peserta selamat berangkat ke perli, walaupun dad adegan kejar-mengejar bas untuk berhenti oleh alan dan sehingga beg hiking alan pon selamat berangkat ke perlis juga.


wajah-wajah ceria pserta-peserta b003


barisan warga tau (alan,apai,aku,timah,syikin)


Rumusan :

Satu penghargaan diberikan kepada ahli-ahli B003 Kelab Kembara IPG kampus perlis yang diketuai oleh Kamal kerana berjaya mengajurkan aktiviti XPDC ini tanap bantuan dari senior-senior. Mereka yg telah menempuhi pelbagai cabaran dengan bas yg tidak diberi peruntukan pihak maktab dan sanggup mengorbankan masa.tenaga serta harta untuk menjayakan xpdc ini untuk kelab..tahniah-tahniah.

Semangat yg ditunjukan sungguh menakjubkan, tetapi penderitaan mereka terbalas dengan kepuasan hiking yg mencanak,,kesejukan keantukan air terjun yg semula jadi serta pengalaman yg berharga melihat pemandang 2 indah yg tidak dpat dilihat dimana2 kecuali digunung ini.tidak lupa juga keindahn serta suasana perkampungan pos slim yg sering kali peduduknya menanti kehdiran peserta dengan harapan dpatla duit atau kueh dari peserta heheh.

Untuk line kali ini, ada pelbagai ragam, ada yg first timer, bigginer,wat otai pon ada, ini mewarnai ini lagi xpdc. Semangt salah seorag peseta yg injured harus diberi kredit terutamnya sya dan rotter. Syahidah yg sanggup meneruskan trekking hingga ke puncak walaupun berhadapn dengan kaki yg injured..mental yg kuat, bagi roter yg terkena serangan penyengat mujurla kawan2 yg lain memberi semangat terutamanya a** menyemant kemanbali untuk menawan puncak.

Untuk adik2 minta maap ye dengan keterlajuran lawak serta penyindiran dari kami B001 (AK,Apai,Timah dan Syikin) yg tidak keterlua ini terutamnya pada kamal.mungkin kami watak yg kecil yg menceriakan lagi xpdc ini. minta maap ye.seronok bersma dan bersusah bersma intu prinsip kami.

Diharap xpdc ini menjadi titik permulaan kepada boo3 untuk meneruskan lagi aktiviti outdoor ini lagi..


dua peserta yg terok dan xguna menceriakan xpdc


Never Stop Exploring....

0 comments: