BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, March 18, 2010

EKSPEDISI TRANS GUNUNG CAMAH DAN ULU-SEPAT (CUS)
Tempat : Gunung Camah (kelantan) dan Gunung Ulu-Sepat (Perak)
Ketinggian : 7123 kaki (2171 M ) G.Camah dan 7089 kaki (2161 M)
Peserta : 12 orang (uteh, aku(iejat), ahpai,adi, jang che pidah,boby,omar
Bal,cikdin,kak ane,kak shila)


Ahad, 28.12,08

Pada pukul 8.00 a.m, semua peserta ekspedisi berkumpul di stesen keretapi Gua Musang, Kelantan dan menunggu kereta pacuan 4 roda dan van sampai.Tepat pukul 8.10 a.m kereta pacuan 4 roda dan van sampai kemudian bertolak ke Kuala Betis yang kira-kira 25 KM dari pekan Gua Musang. Sampai ke KualaBetis kira-kira pukul 8.52 a.m. Di Kuala Betis, peserta ekspdisi membeli nasi makan tengahari untuk di makan di Pos simpoh, iaitu destinasi terakhir yang kereta pacuan 4 roda dapat hantar. Tepat Pukul 9.10 a.m, perjalanan dari K.betis ke Pos Simpoh bermula dengan menaiki satu pacuan 4 roda iaitu Toyota Hilux.


stesen keretapi Gua Musangpara peserta sebelum bertolak ke pos simpuh


Perjalanan di trek balak dengan 4wheel


Tepat pukul 2.45 p.m. sampai di pos simpoh selepas mengharungi jalan balak yang agak curam serta jalan yang penuh dengan lmpur dan najis-najis gajah dengan menaiki pacuan 4 roda.Di Pos simpoh, kami bersiap sedia untuk trekking ke kg Rekom iaitu kaki Gunung bagi gunung Camah dan Ulu-Sepat. Kg rekom juga merupakan kg orang asli terakhir dari Kuala Betis, kereta pacuan 4 roda tidak dapat pergi ke sana kerana kedaaan jalan yg lembut dan boleh mengakibatkan tanah runtuh.Pada pukul 3.22 p.m, selepas makan tengahari trekking ke kg rekom bermula dengan melalui laluan balak yang ditingglkan.


trek balak;laluan ke kg rekom.

Tepat pkul 6.05 p.m kami sampai ke kg rekom dan berjumpa dengan ketua kampung Kg rekom untuk menyatakan tujuan datang ke sana dan meminta kebenaran untuk bermalam di kampung itu. Selepas semua urusan kemas-kemas barang untuk treking esok dan makan selesai, kami bermalam di rumah kongsi balak itu.


tulis nama sebagai tetamu


rumah kongsi balakIsnin, 29.12.08

Peserta bersiap untuk mendaki Gunung Chamah. Makanan yang perlu dibawa peserta hanyalah sebahagian sahaja dan sebahgian lagi disimpan di rumah kongsi Balak, Kg Rekom (drop ration). Trekking ke Kem Tengah bermula pada jam 7.30 a.m dengan melalui jalan tebing sungai yang kuat arusnya dan sampai di kem itu pada jam 9.30 a.m.Para peserta berehat dan mengambil air. Peserta menyambung trekking ke Kem Tongkat Ali pula kira-kira jam 9.45 a.m.Trek menjadi lebih curam dan masih lagi melalui tebing-tebing sungai. Sepanjang perjalanan terdengar bunyi-bunyi arus sungai yang memecah kesunyian di hutan belantara. Peserta sampai ke Kem Tongkat Ali tepat jam 10.45 a.m. Disini peserta makan tengah hari dan bersih-bersihkan badan.


Kem Tongkat Ali merupakan sumber air terakhir (last water point) oleh itu peserta perlu membawa air sebanyak mana yang mugkin untuk digunakan masak di atas puncak dan diminum semasa trekking. Perjalanan ke Puncak Chamah dari Kem Tongkat Ali Bermula pada 12.35 p.m. Untuk sampai ke Puncak Chamah, para peserta perlu mendaki lereng-lereng yang curam iaitu kira-kira 65 darjah serta melalui trek yang berlumpur. Peserta juga perlu melalui tujuh puncak tipu sebelum sampai ke puncak sebenar.


camp tongkat ali.Selepas melalui tujuh puncak tipu dan lereng-lereng yang curam serta berlumpur, kumpulan pertama peserta akhirnya sampai ke Puncak Chamah pada jam 5.55 p.m. dan kumpulan terkhir sampai ke Puncak Chamah pada jam 10.00 p.m. Khemah di pasang di tapak khemah puncak, makanan dimasak dan dimakan oleh peserta.Para peserta tidur agak awal pada malam itu kerana terlalu penat walaupun dalam keadaan kesejukan hingga ke tulang. Suhu terendah pada malam itu di puncak Chamah kira 14 darjah celcius.


camp site puncak chamah.


aku dan puncak chamah


Ketinggian Gunung Chamah ialah 7123 kaki (2171 M ), ia merupakan gunung yang tergolong dalam kumpulan G7 iaitu gunung-gunung yang mencapai ketinggian 7000 kaki keatas. Ia juga merupakan gunung ke-4 tertinggi bagi kumpulan G7. Gunung Chamah juga merupakan tahap yang paling sukar bagi kumpulan ini kerana para peserta terpaksa memanjat gunung dengan mencanak dengan melalui trek yang mencabar serta berlumpur.

senja di punck chamah


view dari puncak Chamah


keindahan ciptaan-Nya


keindahanya lain dri yg lain


papan penanda puncak


Line-up di puncak..Selasa 30.12.08

Selepas menikmati matahari terbit dan pemandangan-pemandangan yang indah di puncak Chamah, para peserta bersiap untuk turun ke Kg Rekom semula. Pada jam 9.10 a.m, para peserta bergerak turun.Selepas menuruni jalan yang curam, sampai di kem Tongkat Ali tepat jam 1.25 p.m.Di kem Tongkat Ali, peserta membersihkan badan dan mengambil air sebagai bekalan minuman semasa perjalanan nanti. Pada jam 2.00 p.m, perjalanan diteruskan dan sampai di Kg Rekom pada jam 5.00 p.m. Sesampainya di kg Rekom, para peserta disambut oleh orang asli dengan ubi kayu rebus dan pisang hutan.

Di kg Rekom, peserta berehat dan bermalam di sini (rumah kongsi balak)


Kg Rekom
Rabu 31.12.08

Seawal 6 pagi, kami bagun, sembahyang Subuh dan sarapan. Kemudian bersiap sedia untuk pendakian ke Gunung Ulu-Sepat. Selepas semua peserta memakai uniform, trekking bermula seawal pukul 7.00 pagi, tetapi perjalanan tergendala kerana jambatan rotan yang digunakan untuk merentasi sungai Kg Rekom itu telah rosak. Kami berusah untuk membaiki, ini kerana arus yang deras sukar untuk menyeberangi sungai itu.

Selepas menyeberangi Sg.Rekom,trekking diteruskan lagi menuju ke Perez iaitu kaki gunung Ulu-sepat. Tepat pukul 9.30 a.m semua peserta sampai ke Perez selepas melalui jalan yang lembap berair serta terserempak dengan seekor (atau dua ekor) pak belang, nasib baik laungan Azan dari Abg mat (OGKL) setidak-tidaknya membuatkan ia melarikan diri. Kami yakin itu ilah Pak belang kerana terdapat beberapa kesan tapak kakinya. Keadaan muka bumi Perez yang berbentuk lembah serta berdekatan dengan sungai, memang menjadi habitat pelbagai haiwan di hutan ini malah sumber air yang berdekatan serta makanan yang mudah diperolehi. Di Perez, kami bersarapan dengan koteaw kuah dari Uteh (ORL-guide kami) yang amat sedap dan menyelerakan.


sungai Perez
diantara kaki pak belang yg berjaya disnap

Selepas bergambar di Perez (10.15 a.m), Kami meneruskan lagi expedisi ke G.Ulu-Sepat ini, Tempat behenti seterusnya ialah Kem Maggie (Kem Sg.Retik). Sebelum sampai ke kem Maggie, Kami singgah sebentar di lubuk katak (11.15 a.m). Terdapat banyak spesis katak di lubuk ini, menurut Abg Mat terdapat spesis katak gergasi (besar) yang mendiami lubuk ini, kami tidak bernasib baik kerana tidak bertemu dengan katak itu.


dilubuk Katak

Perjalanan diteruskan lagi (11.30 am). Sampai ke kem Maggie ( Kem Sg.Retik) kira-kira pukul 12.15 pm. Di kem ini kami makan tengah hari dengan berlaukan wedges, ikan bilis besar dan sardin, sungguh menyelerakan.


wedges..yump2


al-Fatihah...
Tepat pukul 1.25 p.m, kami meneruskan trekking untuk pegi ke kem Sempadan, trekking menjadi semakin sukar apabila keadaan laluan yang mencanak. Kami sampai ke kem Sempadan tepat pukul 2.10 p.m adan solat jamak Zohor-Asar. Kem sempadan ini ialah sempadan bagi negeri Kelantan dan Perak. Kami telah masuk ke negeri Perak dengan jayanya. Kami meneruskan lagi perjalanan ( 2.40 p.m) untuk ke temapat behenti seterusnya iaitu kem Sg.Lepir iaitu sumber air yang terakhir sebelum sampai ke puncak Ulu-Sepat. Trek laluian yang turun-naik bukit membuatkan kami ’take 5 beberapa kali. Jaraknya yang jauh juga membuatkan perjalanan untuk ke kem Sg.Lepir agak panjang. Selepas meredah hujan yang lebat jam menunjukan pukul 7.40 pm, kami pon sampai kem Sg.Lepir dan mendirikan khemah serta masak untuk makan malam. Menjadi satu cabaran untuk kami untuk mendirikan khemah dengan keadaan tanah yang berlumpur serta badan yang kesejukan. Hajat untuk tidur dan menyambut tahun baru di puncak Ulu-sepat tidak kesampaian kerana keadaan kami yang letih. Kami menyambut tahun baru di Kem Sg.Lepir, kemudian rehat/tidur.


kem sempadan


kem sungai lepir


Khamis 01.01.09

Pukul 9.00 a.m, semua peserta bangun, bersarapan dan bersiap-siap untuk ke puncak G.Ulu-Sepat. Hanya kumpulan kami sahaja yang dapat meneruskan perjalanan serta 2 orang peserta dari kumpulan OGKL, ini kerana ahli-ahli kumpulan OGKL masih tidak sampai ke kem Sg Lepir lagi hari itu..! Tepat pukul 9.50 am, perjalanan ke Puncak Ulu-Sepat bermula. Dengan berbekalkan tenaga yang hanya tinggal sedikit ini kami memanjat trek-trek yang mencanak untuk menikmati keindahan puncak Ulu-Sepat. Tepat pukul 12.00 a.m kami sampai ke simpang ke puncak Ulu-Sepat.


puncak ulu sepat


penulis di puncak ulu sepatline up di puncak ulu sepat


Untuk sampai ke Puncak dari simpang ini mengambil masa 30 minit. Kami tinggalkan beg di simpang dan meneruskan perjalanan ke Puncak. Tepat 12.30 pm kami sampai ke puncak Ulu Sepat, segala penat hilang pabila tiba di puncak walaupun susah untuk melihat pemandang-pemandang dari puncak ini, namum kami puas. Air kejayaan iaitu air cola-cola, dibuka dan diraikan menandakan kami telah menawan puncak Ulu-Sepat.Gunung Ulu-sepat ini juga merupkan gunung yang tergolong dalam kumpulan G7 dengan ketinggian 7089 kaki (2161 M). Gunung ini terkenal dengan trek yang jauh serta menacabar untuk sampai ke puncak.Kami meneruskan perjalanan untuk ke simpang itu
kembali dengan perasaan puas dan gembira.


batu penanda ulu sepat

Tepat pukul 1.00 p.m kami meneruskan perjalanan ke sg Leweng iaitu Sungai yang akan mengenemui kami dengan kampung orang asli yang pertama. Trek yang menurun bukiy yang curam menyebabkan pergerakan kami menjadi semakin pantas,tetapi dengan jarak yang agak jauh menyebabakan kami sampai ke Sg Leweng tepat pukul 3.30 pm. Kami makan tengahari di Sungai.

sungai leweng

Pada pukul 4.00 p.m, kami meneruskan perjalanan ke Kg Lela iaitu tempat pacuan 4 roda kami tunggu. Sebelum sampai ke Kg.Lela kami singgah sebentar ke kem Balak (5.35 p.m). Kedudukan Kem Balak yang diantara 2 sungai menyebabkan kami terpegun dengan keindahan serta keunikan ciptaa-Nya. Kami meneruskan perjalanan untuk ke Kg Lela dengan melalui laluan-laluan lori balak serta terserempak dengan 2 orang asli yang kebetulan hendak ke Kg Lela juga. Pergerakan kami menjadi semakin pantas, berikutan hari yang semakin gelap.


First civilization


kampung Lela


Tepat pukul 7.15 pm kami sampai ke kg Lela, malangnya pacuan 4 roda yang kami tunggu itu tidak dapat datang, menurut salah seorang orang asli kampung itu, sudah seminggu kenderaan pacuan 4 roda serta lori-lori balak tidak dapat masuk ke kg itu kerana jalan runtuh. Kami menerusakan perjalanan untuk mencari tempat bermalam.Uteh mengambil keputusan untuk bermalam di Kampung rantau iaitu bersebelahan kampung Lela dan memikirkan cara untuk balik ke Sg.Siput. Kami bermalam di sebuah pondok ditepi jalan yang telah ditinggalkan orang asli.


Pondok tempat kami tido di kampung rantau

Saya dan Uteh pergi ke Kedai runcit yang berhampiran pondok itu, kami betanya cara alternatif untuk keluar dari Kg itu. Pakcik kedai runcit itu mencadangkan agar kami naik bot di Tasik Temenggor untuk pergi ke Grik, kebetulan pakcik itu mempunyai bot.Kami bersetuju dan ingin menggunakan perkhidmatan pakcik itu. Malam itu kami tidur agak awal kerana keletihan.Jumaat 02.01.09

Sebaik sahaja bagun, kami bersipa-siap untuk ke jeti. Tepat pukul 8.00 am kami menunggu di depan kedai pakcik itu, untuk pergi ke jeti tsaik itu agak jauh, pakcik itu menawarkan beberapa buah motosikal beserta pemandu untuk pergi ke jeti. Pada pukul 9.45 am kami sampai ke jeti selepas melalui beberapa kampung serta pos-pos dan sekolah-sekolah. Kebanyakan kampung-kampung orang asli itu telah maju dengan elektrik yang telah tersedia, astro serta line telefon. Setelah sampai kami dijemput pakcik itu untuk naik ke botnya. Suasana serta pemandangan Tasik Temenggor yang indah membuatkan kami terpegun. Terdapat juga empangan untuk janakuasa elektrik hak milik TNB terdapat di tasik ini.


bot yg kami naik dari pakciksyok naik bot melalui tasik temenggor


empagan hidroelektrik milik TNB


Kami sampai ke Jeti Trojan tepat jam 10.30 a.m dan mengambil perkhidmatan van untuk sampai ke pekan grik. Menurut Uteh, jeti Trojan ini merupakan jeti bagi pendaki-pendaki dahulu untuk ke gunung Ulu-sepat dan Chamah dan Kg Lela itu merupakan jalan masuk ke Ulu-Sepat. Mereka menggunakan ‘reverse-track’ kami..!sampai ke jeti dengan perasaan gembira


jeti trojan

Pada pukul 12.00 p.m kami sampai ke pecan Grik dengan perasaan penat,puas dan gembira. Kami mnyambut kepulangan kami di restoran KFC pekan Grik yang dibelanjakan oleh Kak Ane dan Kak Shila (2 orang dari kumpulan OGKL yang follow kami) Selepas makan kami pergi ke stesen bas dan pulang ke destinasi masing-masing.
celebrate di KFC Grik..

Rumusan :

Expedisi 6 hari 5 malam ini sememangnya meberi kepuasan pada aku, tidak rugi bayar tiga ratus ’something’, sememangnya expedisi ini menguji mantel serta fizikal kita, ia berkaitan dengan idup atau mati kami. Aku juga dapat mengenali rakan-rakan peserta aku dengan lebih mendalam, dalam keadaan kekurangan air, makanan serta keselesaan, aku dapat melihat reaksi mereka. Ini kerana da kebanyakan peserta menadki kali ini kurang pengalaman naiak gunung dalam erti lain 1st time naik gunung.Semangat kerjasama serta setia kawan itu penting. Thaniah kawan-kawan kita berjaya menakluk 2 G7 dah..tinggal 5 lagi gunung untuk kita takluki untuk menjadpat ijazah....kegunungan


kenangan 1st gunung G7...


peringatan2...


Never Stop Exploring.....

0 comments: